Als je een nieuwe auto koopt, is dat vaak het moment waarop je gaat nadenken over je BA Autoverzekering en misschien wil overstappen naar een andere verzekeraar. Maar dat gaat niet zomaar: een nieuwe auto is geen reden om de contractuele verplichtingen van je huidige contract uit het oog te verliezen.

Wie zijn autoverzekering wil opzeggen moet dat minstens drie maanden doen vóór de jaarlijkse vervaldatum van het contract. Op je verzekeringscontract van je autoverzekeraar kan je deze datum terugvinden. Opgelet met je groene kaart. Daarop staat een maximale geldigheidsdatum maar soms valt die iets later dan de vervaldag van je contract. Dat is om jou en de verzekeraar wat extra tijd te geven om het nodige voor het nieuwe verzekeringsjaar in orde te brengen: de betaling van de premie regelen, groene kaart opsturen, die vervolgens in je auto leggen,…

Is er dan echt geen mogelijkheid om met een nieuwe wagen ook een nieuwe verzekeraar op te zoeken? Misschien wel: ga de dialoog aan met je huidige verzekeraar en leg uit waarom je wil veranderen. Het staat jou en de verzekeraar vrij om bij wederzijds akkoord de verzekeringsovereenkomst te beëindigen.

Hoe dan ook moet je aan je huidige verzekeraar laten weten dat je een nieuwe auto hebt gekocht. Hij moet immers weten welk risico hij verder dient te verzekeren. Je zal een aanpassing van de premie krijgen, ook voor het resterende jaar, op basis van de eigenschappen van die nieuwe auto. Een auto met een zware motor is duurder om te verzekeren dan een licht stadswagentje, bijvoorbeeld. Omgekeerd kan ook: als jouw nieuwe auto een lager risico met zich meebrengt, krijg je een premiegedeelte terug.

Had je voordien geen omniumverzekering en wil je die voor je nieuwe wagen wel? Dan kan je die afsluiten bij de verzekeraar van je keuze. Meestal kan dat wel alleen als je er ook je BA autoverzekering neemt vanaf de eerstkomende vervaldag van je huidige contract. Doorgaans kan je de overstap zelfs laten regelen door je toekomstige verzekeraar.