-

Zowel voor als tijdens de vakantie, er kan altijd iets gebeuren. Bijstand, annulering, bagage: wat heb ik nodig?

ONTDEK DE 10 JUISTE REFLEXEN

Afdrukken
 1. 1Naast de boekingen, de verzekeringen

  Als je een vakantie plant, denk dan ook aan reisverzekeringen. In geval van pech, ongeval of ziekte bieden deze verzekeringen bescherming. Check daarbij welke verzekeringen je al hebt en welke je misschien nodig hebt. Laat je helpen door je verzekeraar, raadpleeg je reisbureau of zoekt het uit op internet.

 2. 2Annulatieverzekering

  Een geboekte reis valt soms in het water. Een verzekering tegen reisannulering beschermt je tegen de financiële gevolgen van ziekte, ongeval, overlijden van een verzekerde of een verwante, ontslag, echtscheiding, schade thuis, herexamen, oproeping voor rechtbank.

  Let wel: de ene formule is meer uitgebreid dan de andere en de gewaarborgde bedragen kunnen verschillen. Er bestaan tijdelijke polissen en jaarpolissen. Kies de formule die het beste past bij je wensen.

  Deze verzekering regel je best kort na het boeken van je reis.

 3. 3Bijstand aan personen

  Een reisbijstandsverzekering omvat altijd de waarborg bijstand aan personen in geval van ziekte, ongeval of overlijden. Zij levert meestal: medische kosten in het buitenland, bezoek van een verwante bij ziekenhuisopname, repatriëring van zieke/gewonde/overledene, repatriëring van de verzekerde reisgenoten, plaatsvervangende chauffeur, opsporings- en reddingskosten (bv. in de bergen), terugkeer en begeleiding van kinderen, enz.

  Een bijstandverzekering levert ook diverse logistieke hulp. De medewerkers van de bijstandsverzekeraar zorgen o.a. voor het opsturen van bril, prothese of geneesmiddelen, repatriëring van bagage, honden of katten, hulp bij vervanging reis- en identiteitsdocumenten, het doorgeven van dringende boodschappen naar aanleiding van ziekte of ongeval.

 4. 4De medische noodcentrale Mutas

  Al wie aangesloten is bij een ziekenfonds kan een beroep doen op de noodcentrale Mutas voor dingende medische tussenkomst of repatriëring. Deze dienst biedt echter geen oplossingen voor verloren bagage, autopech of repatriëring van het voertuig. Mutas voorziet evenmin uw repatriëring wanneer thuis een naast familielid wordt gehospitaliseerd of komt te overlijden. 

 5. 5Bijstand aan voertuigen

  De waarborg bijstand aan voertuigen en gestrande passagiers maakt altijd deel uit van de uitgebreide bijstandverzekering. Je kan deze dekking ook genieten als extra luik bij de autoverzekering of als lid van een pechverhelpingsorganisatie.

  De dekking omvat meestal: vervangwagen voor enkele dagen, pechverhelping-sleepdienst (soms pas geldig vanaf een aantal km van huis), voortzetting van de reis of huren van een voertuig na ongeval, verzending van wisselstukken, ophalen van het achtergelaten voertuig, stallingskosten, dekking van caravan en aanhangwagen.

 6. 6Bagageverzekering

  Wens je je bagage te beschermen tegen verlies of beschadiging, voeg dan de waarborg “reisgoed” aan je reisverzekering toe. Deze biedt ook (begrensde) vergoedingen als de vervoerder je bagage kwijt speelt of als je bagage vertraging heeft en je dringend zaken moet kopen.

  Zeer waardevolle voorwerpen, bezittingen van grote financiële of emotionele waarde, zoals juwelen of professionele apparatuur vergen een speciale polis. Vraag raad aan je verzekeraar.

 7. 7Waarborgen selecteren in tijdelijke of jaarpolis

  Je beschermen tegen de risico’s die gepaard gaan met een reis is maatwerk. Ga uit van je eigen behoeften en deze van je reispartners of gezinsleden. Wie diverse waarborgen (annulatie, bijstand, autopech, bagage, reiscompensatie, enz.) wil combineren kan dat perfect. Logisch dat uitgebreide formules ook meer kosten.

  Je kan je verzekeren enkel voor de duur van de vakantie. Jaarpolissen zijn voordeliger als je alleen of als gezin meerdere keren per jaar op reis gaat. Maak tijd vrij om prijs én inhoud te bekijken.

 8. 8Veel verzekeringen gaan mee op reis

  Ook de familiale verzekering, de hospitalisatieverzekering, de woonverzekering, de ongevallenverzekering, de autoverzekering en de rechtsbijstandsverzekering kunnen goed van pas komen op reis, soms zelfs wereldwijd.  Ontdek hoe in de brochure over reisverzekeringen.

 9. 9Buitenlandse zaken

  Wie in moeilijkheden geraakt in het buitenland kan in alle hierboven omschreven verzekerde gevallen een beroep doen op zijn verzekeraar. Soms is ook de hulp aangewezen van de federale overheidsdienst Buitenlandse zaken. Bij voorbeeld als je je zorgen maakt over de veiligheidssituatie op je bestemming of wanneer iets niet in orde is met de paspoorten. Ontdek op www.diplomatie.be onder meer de aangelegenheden waarin een ambassade je kan helpen. 

 10. 10Preventiereflexen voor je vertrekt

  Een goede reisvoorbereiding voorkomt onaangename verrassingen. Reis je met de wagen, voorzie een controlebeurt in de garage. Plan je traject zorgvuldig en las voldoende rustpauzes in.

  Laat je de woning voor langere tijd achter? Vermijd inbraak of waterschade (tijdens de winter). Doe een beroep op de buren, overweeg homesitting en blijf discreet over je reisplannen op sociale media.

  Stop een lijstje met contactgegevens van de voornaamste verzekeringen bij je persoonlijke papieren. Noteer het nummer van de bijstandcentrale of download de app van je bijstandverzekeraar op je smartphone. Goede reis!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief !

Je ontvangt dan exclusieve artikels die je op de hoogte houden van de actualiteit in de vezekeringswereld.