-

Werk gevonden? Proficiat! Maar welke gevolgen heeft dat op het vlak van verzekeringen? Ontdek het hier.

ONTDEK DE 10 JUISTE REFLEXEN

Afdrukken
 1. 1Heb oog voor je aanvullend pensioen

  Stort je werkgever een bijdrage in een groepsverzekering of een pensioenfonds zodat jij later een beter pensioen hebt? Soms spaar je zelf ook wat mee. Als je minstens één jaar in dienst blijft, blijft alles van jou en kan het verder renderen, ook al verander je van werk. Maak jezelf vertrouwd met de jaarlijkse pensioenfiche en besef dat het een belangrijk deel van je loonpakket kan zijn. Ga na of het om een bescheiden of een genereus pensioenplan gaat.

 2. 2Doe aan pensioensparen

  Van zodra je een eigen inkomen hebt, is het fiscaal interessant om individueel aan pensioensparen te doen, naast het pensioen dat je misschien opbouwt via je werkgever. Zo kan je elk jaar tot 940 euro fiscaal aantrekkelijk sparen. Hoe vroeger je begint met pensioensparen, hoe langer het geld kan renderen en hoe meer jaren je geniet van het fiscaal voordeel.

  Lees de brochure over pensioensparen voor meer info.

 3. 3Schrijf je in bij het ziekenfonds en denk aan een hospitalisatieverzekering

  Ga je zo snel mogelijk inschrijven bij het ziekenfonds. Bovenop de wettelijke bescherming van het ziekenfonds, kan je je extra beschermen in geval van een ziekenhuisopname via een hospitalisatieverzekering.  Heel wat werkgevers bieden een hospitalisatieverzekering aan die jou beschermt tegen de kosten van een ziekenhuisopname. De hospitalisatieverzekering biedt meestal de kans alle inwonende gezinsleden te dekken.

  Je sluit best meteen aan bij je aanwerving, om meteen gedekt te zijn. Biedt je werkgever geen hospitalisatieverzekering aan? Dan kan je eventueel bij die van een inwonende ouder of partner terecht of een individuele verzekering nemen.

 4. 4Je bent beschermd bij arbeidsongevallen…

  Elke werkgever moet voor zijn werknemers een arbeidsongevallenverzekering afsluiten. Als je een letsel oploopt door een ongeval op het werk, of op weg van of naar het werk, vergoedt deze verzekering de kosten die je daaraan overhoudt volgens wettelijke regels.

 5. 5…en soms voor nog veel meer

  Je werkgever kan een ruimere bescherming aanbieden zoals een verzekering “gewaarborgd inkomen” die de uitkering van het ziekenfonds optrekt als je lang arbeidsongeschikt bent of een ongevallenverzekering die jou ook beschermt als je in je privéleven een ongeval hebt.

  Er bestaan ook flexibele formules, zogenaamde cafetariaplannen, waarbij de werkgever een bedrag ter beschikking stelt aan zijn medewerkers die vervolgens zelf kunnen schuiven tussen deze extra’s, de hospitalisatieverzekering, het pensioenplan, enzovoort

 6. 6Pas indien nodig de autoverzekering aan

  Woon je nog thuis en ga je de auto van je ouders – of een andere auto - nu frequent gebruiken, onder meer voor je woon-werkverkeer? Zorg dan dat de autoverzekeraar weet dat je een gebruikelijke bestuurder bent.

  Lees gerust onze brochure over de autoverzekering.

 7. 7Moet je de baan op voor je werk?

  Als je jouw eigen wagen of die van iemand anders moet gebruiken voor je werk (buiten het woon-werkverkeer), moet je je autoverzekeraar daarover inlichten. Check ook of je bedrijf een speciale “opdrachten”-verzekering voorziet, zodat je voldoende gedekt bent als je de opdracht krijgt om voor je werk je eigen auto te gebruiken.

  Krijg je een leasewagen? Check dan of de nodige boorddocumenten – zoals de groene kaart – aanwezig zijn en ga na welke andere dekkingen er zijn, zoals een rechtsbijstand, of een bestuurdersverzekering voor als je zelf een ongeval veroorzaakt en gewond raakt.

 8. 8Je hoeft geen eigen familiale verzekering zolang je “thuis” woont

  De familiale verzekering dekt je aansprakelijkheid als particulier maar komt niet tussen voor wat contracten, zoals je arbeidscontract, betreft. Zolang je nog bij je ouders inwoont, ben je gedekt in hun polis en hoef je geen eigen familiale verzekering te nemen. Van zodra je op eigen benen gaat staan, is het wel een absolute aanrader.

  Lees de checklist “Samen door het leven” of de brochure over de familiale verzekering.

 9. 9Denk al aan een schuldsaldoverzekering

  Ook al ben je misschien nog niet toe aan een eigen woning, er bestaan producten die ervoor zorgen dat je nu al een bedrag bijeen kan sparen op een fiscaal vriendelijke manier, dat kan dienen om je schuldsaldoverzekering te betalen op de dag dat je een eigen stek koopt. Zo kan je, naast het pensioensparen, nog eens maximaal 2.260 euro fiscaal vriendelijk sparen. Laat je adviseren wat de maximumpremie is in functie van je loon.

 10. 10Overweeg een doorlopende reis- en bijstandsverzekering

  Een bijstandsverzekering die zorgt voor pechverhelping wanneer je autopech hebt, is steeds een aanrader voor wie een wagen heeft. Maar nu je werkt en misschien de middelen hebt om meerdere keren per jaar op vakantie te gaan, kan een doorlopende reisverzekering een slimme zet zijn. Dan is zo’n jaarlijkse reisbijstandsverzekering, die je soms kan combineren met een doorlopende dekking tegen pechverhelping vaak voordeliger.
  Lees onze brochure over de reisverzekering als je er meer over wil weten.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief !

Je ontvangt dan exclusieve artikels die je op de hoogte houden van de actualiteit in de vezekeringswereld.